245.01. İştirakin; İç Kaynaklardan Sermaye Artışı Yapması ve Ortağın Bedelsiz Hisse Senedi Elde Etmesi
Kasım 7, 2024245.03. Enflasyon Düzeltmesine Tâbi Tutulan İştirak Hisselerinin Satılması
Kasım 7, 2024Holding genel idare giderlerinin dağıtımıyla ilgili; 1 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde yer alan düzenleme aşağıdaki gibidir.
“Holding şirketler tarafından bağlı şirketlere araştırma ve geliştirme, finansman temini, pazarlama ve dağıtım, yatırım projelerinin hazırlanması, hedeflerin tayini, planlama, örgütlendirme kararlarının uygulanması, bilgisayar hizmetleri, sevk ve idare, mali revizyon ve vergi müşavirliği, piyasa araştırmaları, halkla ilişkilerin tanzimi, personel temini ve eğitimi, muhasebe organizasyon ve kontrolü, hukuk müşavirliği konularında hizmetler verilebilmektedir.
Holding tarafından bağlı şirketlere verilen hizmetler için fatura düzenlenmesi zorunlu olup verilen hizmetin karşılığını teşkil eden bedelin, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13 üncü maddesinde yer alan emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenmesi gerekmektedir.
Holding tarafından verilen bu tür hizmetlerin bağlı şirketlerce gider yazılabilmesi için,
- Hizmetin mutlaka verilmiş olması,
- Kesilen faturada hizmet türünün ayrıntılı olarak belirtilmesi,
- Tek faturada birden fazla hizmet bedelinin bir arada yer alması halinde, her hizmet bedelinin ayrı ayrı gösterilmesi,
şarttır. Yukarıda belirtilen koşullara uygun olarak bağlı şirketler, holding tarafından kesilen fatura bedelini gider olarak kayıtlarında gösterebileceklerdir”
Konuyla ilgili 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğinde yer alan düzenlemeye göre; “Grup içi hizmetlerle ilgili olarak;
- Hizmetin fiilen sağlanıp sağlanmadığı,
- Hizmeti alan şirket/şirketlerin söz konusu hizmete ihtiyacı olup olmadığı,
- Hizmetin alınmış olması halinde hizmet bedelinin emsallere uygunluk ilkesine uygun olup olmadığının
belirlenmesi gerekmektedir”
Buna göre; ilişkili bir şirketin Holding’den veya aynı grubun üyesi olan diğer bir şirketten aldığı hizmetin "grup içi hizmet" olarak kabul edilebilmesi için;
- Hizmeti alan şirketin söz konusu hizmete ihtiyacı olması,
- Şirketin bu hizmetlerden fiilen yararlanması (Hizmeti alan grup üyesi, ticari pozisyonunu güçlendirecek, ticari veya ekonomik bir fayda sağlamalıdır.)
- Bedelin emsallere uygun olması,
- Bedelinin uygun bir dağıtım anahtarı kullanmak suretiyle dağıtıma tabi tutulması,
gerekmektedir.
Dolayısıyla, ilişkili bir şirketin Holding’den ihtiyacı olmayan bir hizmeti alması ya da bir hizmetin grup üyesine, sadece grup üyesi olması nedeniyle verilmesi durumunda, söz konusu şirketin grup içi hizmet elde ettiğinin kabulü mümkün bulunmamaktadır.
Bu doğrultuda; holding tarafından grup şirketlerine fatura edilecek masraf paylarına ilişkin ödemeler, yukarıda belirtilen şartların geçerli olması halinde kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Söz konusu şartları taşımayanlar ise gider olarak dikkate alınmayacaktır.