245.04. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının Vergisel Durumu
Kasım 21, 2024245.06. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının Vergisel Durumu
Kasım 21, 2024GYF Belgelendirme ve KDV Durumu:
Defter ve belge (fatura) düzenleme yükümlülükleri bulunmaktadır.
Mal veya hizmet teslimleri KDV’ye tabi olup, GYF teslimlerine özel bir KDV istisna durumu söz konusu değildir.
Taşınmaz ticareti ile iştigal edenler, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi almaları halinde KDV açısından özel matrah uygulayabilirler. Ancak gayrimenkul yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları, yetki belgesi aranmaksızın, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerden sayılırlar.
GYF’lere Yapılan Ödemelerde Vergi Kesintisi:
Gayrimenkul yatırım fonları ile girişim sermayesi yatırım fonlarının, banka nezdinde açmış olduğu katılma hesaplarına ödenen kar payları üzerinden GVK’nun geçici 67. maddesinin (4) numaralı fıkrası hükümleri uyarınca 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1/d-2 ve 3. maddelerine göre; değişen oranlarda uygulanmak üzere %10, %12 ve %15 oranlarında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, 30/9/2020 ile 31/01/2025 tarihleri arasında (bu tarih dahil) açılan veya vadesi bu tarihler arasında yenilenen söz konusu katılma payları hesaplarına ödenen kar payları üzerinden ise vadesine göre değişen oranlarda uygulanmak üzere %0, %3 ve %5 oranlarında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerektiği tabiidir.
GYF Portföy Kazançlarının Kurumlar Vergisi Durumu
Esas faaliyet konusu itibarıyla gayrimenkul, gayrimenkul projeleri ve gayrimenkule dayalı haklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan GYF’ların kazançları kurumlar vergisinden istisnadır.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için fon ve ortaklıkların sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kâr payı olarak dağıtılması şarttır.
Buna göre sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin belirtilen şekilde kar payı olarak dağıtılmaması halinde KVK 5/1-d istisnasından yararlanılması mümkün değildir.
KVK’nun 32/C maddesine göre; Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32 ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamaz. Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken birinci fıkrada belirtilen kurum kazancından, sahip oldukları taşınmazlardan elde edilen kazançlar dışında (d) bendinde sayılan istisna kazançlar düşülür.
Buna göre; KVK 5/1-d maddesi kapsamında kurumlar vergisinden istisna olan GYF kazançlarının taşınmazlardan elde edilen kısmı %10’luk yurt içi asgari kurumlar vergisine tabidir. KVK 5/1-d istisnası kapsamına girmeyen GYF kazançları %25 oranında kurumlar vergisine tabi olduğu için yurt içi asgari kurumlar vergisinden etkilenmemektedir.
Buna göre;
- KVK 5/1-d maddesi kapsamında kurumlar vergisinden istisna olan GYF kazançlarının, taşınmazlardan elde edilen kısmı hariç yurt içi asgari kurumlar vergisine tabi değildir.
- KVK 5/1-d maddesi kapsamında kurumlar vergisinden istisna olan GYF kazançlarının taşınmazlardan elde edilen kısmı ise %10’luk yurt içi asgari kurumlar vergisine tabidir.
- KVK 5/1-d istisnası kapsamına girmeyen GYF taşınmaz kazançları ise kurumlar vergisine tabi olduğu için yurt içi asgari kurumlar vergisinden etkilenmemektedir.
KVK’nun 5/1-d maddesinde belirtilen fon ve ortaklıklar, aynı bentte yer alan kazançların elde edilmesi sırasında, 15. madde uyarınca kendilerinden kesilen vergileri, vergi kesintisi yapanlarca ilgili vergi dairesine ödenmiş olmak şartıyla, Kanunun 15. maddesinin üçüncü fıkrasına göre kurum bünyesinde yapacakları vergi kesintisinden (%0) mahsup edebilirler. Mahsup edilemeyen kesinti tutarı mükellefin başvurusu halinde red ve iade edilir.
Buna göre; GYF portföy kazancının kurumlar vergisinden istisna olması ve portföy kazancının %0 tevkifata tabi olması nedeniyle, GYF kazançları üzerinden yapılacak tevkifatlar sadece ödenecek asgari kurumlar vergisinden mahsup edilebilecektir. Mahsuptan arda kalan bir tutar bulunması halinde iade talep edilebilecektir.
GYF Portföy Kazançlarında Vergi Kesintisi
GVK geçici 67/8 Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları (borsa yatırım fonları ile konut finansman fonları ve varlık finansman fonları dahil) ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının Kurumlar Vergisinden istisna edilmiş olan portföy kazançları, dağıtılsın veya dağıtılmasın % 15 (2006’dan itibaren %0 olarak yeniden belirlenmiştir.) oranında vergi tevkifatına tâbi tutulur.
Girişim sermayesi yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım fonlarının portföy kazançlarına GVK geçici 67/8. maddesinde yer verilmemiş olup, bu fonların portföy kazançları KVK’nun 15/3. maddesine göre tevkifata tabi tutulmuştur.
Buna göre KVK 15/3. maddesine göre; emeklilik yatırım fonlarının kazançları hariç olmak üzere, Kanunun 5/1-d maddesinde yazılı kazançlardan, dağıtılsın veya dağıtılmasın, kurum bünyesinde % 15 oranında (2009/14594 Sayılı BKK ile % 0 olarak belirlenmiştir.) vergi kesintisi yapılır.
Diğer taraftan GVK’nun 94/6-a maddesine göre; dağıtılsın veya dağıtılmasın 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8/4. maddesinin;
i) (a), (c) ve (d) bentlerinde yazılı kazançlardan,
ii) (b) alt bendinde yazılı kazançlardan,
% 25 vergi tevkifatı yapılır.
KVK’nun geçici 1/5. maddesine göre, diğer kanunlarla 5422 sayılı Kanuna yapılmış olan atıflar, ilgili olduğu maddeler itibarıyla bu Kanuna yapılmış sayılır.
Buna göre, hem KVK 15/3. maddesinde, hem de GVK 94/6-a maddesinde dağıtılsın dağıtılmasın KVK’nun 5/1-d maddesindeki GYF kazançları üzerinden vergi kesintisi yapılacağına dair düzenleme yer almaktadır.
Ancak KVK Geçici/1-1. maddesinde göre; bu kanun uyarınca vergi kesintisine tâbi tutulmuş kazanç ve iratlar üzerinden, GVK 94. maddesi uyarınca ayrıca kesinti yapılamayacağı ifade edilmiştir.
Dolayısıyla KVK 15/3’e göre tevkifat yapıldığı için KVK geçici/1-1’deki düzenlemeye istinaden, GVK 94/6-a maddesi kapsamında ayrıca tevkifat yapılmayacaktır. KVK 15/3. madde kapsamında tevkifat %0 uygulandığı için KVK’nun 5/1-d maddesindeki GYF kazançları üzerinden fiilen bir vergi kesintisi yapılmamaktadır.
GYF Kar Dağıtımı, Katılma Belgesi İtfası ve Katılma Belgesi Satışlarında Vergi Kesintisi
Gerçek kişi ve kurumlarca sahip olunan ve Sermaye Piyasası Mevzuatına göre sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilen yatırım fonları katılma belgelerinden elde edilen gelirler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun geçici 67. maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde tevkifat yoluyla vergilendirilmektedir. Söz konusu katılma paylarından elde edilen gelirlerin;
- Katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler (menkul sermaye iradı),
- Katılma paylarının üçüncü kişilere satışından doğan gelirler (değer artışı kazancı) ve
- Katılma paylarının elde tutulduğu dönemde elde edilen dönemsel gelirler (menkul sermaye iradı),
olarak gruplandırılması mümkün bulunmaktadır.
GVK Geçici 67. maddesinin 1 numaralı fıkrasının 1. paragrafında
“Bankalar ve aracı kurumlar takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla;
a) Alım satımına aracılık ettikleri menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının alış ve satış bedelleri arasındaki fark,
b) Alımına aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının itfası halinde alış bedeli ile itfa bedeli arasındaki fark,
c) Menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının tahsiline aracılık ettikleri dönemsel getirileri (herhangi bir menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracına bağlı olmayan), ……..
Üzerinden % 15 oranında vergi tevkifatı yaparlar.” İfadesi yer almaktadır.
Söz konusu %15’lik oran 2006/10731 Sayılı BKK ile değiştirilmiş olup, bahsi geçen BKK’nın gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarının fona iadesinden, üçüncü kişilere satışından ya da dönemsel getirisinden (kar dağıtımından) yapılacak olan tevkifat oranları
- 1/1-a-1 maddesi ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlar için % 0,
- 1/1-a-2. maddesinde “(1) numaralı alt bent dışında kalan kazançlar için %10” şeklinde ifadeye yer verilmek suretiyle de diğer yatırım fon katılma paylarından elde edilen kazançlar için %10,
olarak belirlenmiştir.
Aynı kararın geçici 3/2. maddesinde ise “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih (23.12.2020) ile 31.10.2024 tarihi (bu tarih dâhil) arasında iktisap edilen, (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında ‘’döviz’’ ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara, bu Kararın 1. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (ç) bendinde yer alan oranlar %7,5 olarak uygulanır.
Söz konusu BKK’nın geçici 2. maddesindeki düzenlemeye göre; %10 uygulanan kesinti oranı yerine, 23.12.2020 tarihi ile 31.10.2024 tarihleri arasında %7,5 vergi kesintisi yapılması öngörülmüştür. Bahsi geçen geçici 2. madde düzenlemesinde 1/1-a-2 maddesinde yer alan %10 oranına atıf yapılması gerekirken sehven 1/1-a-1. maddesinde yer alan %0 oranına atıf yapılmış olabilir.
Diğer taraftan; GVK’nun geçici 67. maddesinde “Tam mükellef kurumlara ait olup, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri ile sürekli olarak portföyünün en az % 51’i İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinin elden çıkarılmasında ve hisse senetleri kâr paylarının hisse sahipleri adına tahsilinde bu fıkra hükümleri uygulanmaz.” şeklinde düzenleme yer almaktadır.
Söz konusu düzenleme ile hisse senedi kar payılar GVK geçici 67. maddesi kapsamı dışına çıkartılmıştır. Hisse sentleri kar payları kapsam dışına çıkarılmış olmakla birlikte, söz konusu maddede yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kar payları ile ilgili herhangi bir ifadeye yer verilmediği için gayrimenkul yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kar payların GVK geçici 67. maddesi kapsamında tevkifata tabi olduğu sonucuna ulaşmaktayız. (GVK geç. 67 ve 75/1. maddelerinde hisse senedi kar payları ile yatırım fonu katılma belgeleri kar payları ayrı ayrı belirtilmiştir.)
Diğer taraftan katılma belgelerinin fona iadesinin GVK 75/2. maddesinde kar payı kapsamında değerlendirildiğini görmekteyiz. Dolayısıyla GYF katılma belgelerinin fona iadesinden sağlanan kazançların da, kar dağıtımının tabi olduğu usul ve esaslara göre vergilendirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca GVK geçici 67. maddesinin 1 numaralı fıkrasında belirtilen söz konusu kesinti oranları, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2. maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki mükellefler (sermaye şirketleri) için % 0 olarak uygulanır. Diğer bir ifadeyle sermaye şirketlerinin yatırım fonu katılma belgesi kazançları (kar pay, fona iade, satış kazancı) üzerinden geçici 67. maddesi kapsamında %0 vergi kesintisi yapılmaktadır.
Buna göre; GVK Geçici 67/1-a maddesi ve 2006/10731 sayılı B.K.K. kapsamında; gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarının fona iadesinden, üçüncü kişilere satışından ya da dönemsel getirisinden (kar dağıtımından) olmak üzere;
- İki yıldan uzun süre ile elde tutulan GSYF veya GYF katılma paylarından elde edilecek kazançlar üzerinden %0,
- İki yıldan daha kısa süreyle elde tutulmuş olan GSYF veya GYF katılma paylarından elde edilecek kazançlar üzerinden %10 (23.12.2020 ile 31.10.2023 tarihleri arasında iktisap edilenlerde, iki yıllık süre beklenmeksizin %7,5)
oranında stopaj yapılması gerekmektedir. Sermaye şirketlerinde ise bu oranlar %0 olarak uygulanmaktadır.
Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin GYF Kazançlarının Vergilendirilmesi:
Fon katılma belgeleri “118 Diğer Menkul Kıymetler” hesabında takip edilir.
GYF Katılma Belgesi Değerleme Kazançları:
VUK’nun 279. maddesine göre; GYF katılma belgeleri ihraç eden kurumun ilan edeceği fiyata göre hesaplanan kıst getirisiyle değerlenmektedir. Değerleme kazancı KVK 5/1-a istisnası kapsamına girmemekte olup, elde edilen kurum tarafından, kurumlar vergisine esas matraha dahil edilmelidir.
Kıst getiri usulü ile değerlenen yatırım fonu katılma belgeleri parasal kıymet olarak değerlendirilmekte ve VUK mükerrer 298. madde kapsamında enflasyon düzeltmesine tabi tutulmamaktadır.
Temettü ve Fona İade Kazançları:
GYF ortağı kurumlar vergisi mükelleflerinin; GYF’lerden elde ettiği kar payları KVK 5/1-a kapsamında kurumlar vergisinden istisna tutulması mümkün değildir. Dolayısıyla GYF ortağı kurumlar vergisi mükelleflerinin GYF’lerden elde ettiği kazançlar, kurum kazancına dâhil edilerek kurumlar vergisine tabi tutulur.
Diğer taraftan; GYF tarafından KVK 5/1-d istisnasından yararlanılarak asgari kurumlar vergisi ödenmesi halinde, ödenen bu asgari kurumlar vergisinin kar payı elde eden kurumlar vergisi mükellefi tarafından ödenecek kurumlar vergisinden mahsubu mümkün değildir.
GYF Katılma Belgesi Satış Kazançları:
GYF katılma belgelerinin satışından elde edilen kazançlar GVK geçici 67. maddesine göre ya %0 ya da %10 (23.12.2020 ile 31.10.2023 tarihleri arası iktisap edilenlerde %7,5) tevkifata tabidir. Ancak GVK geçici 67. maddeye göre; sermaye şirketleri için bu oran % 0 olarak uygulanır.
KVK 5/1-e maddesine göre; kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri, rüçhan hakları ve bu fıkranın (a) bendi kapsamında istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların %75’lik kısmı Kurumlar Vergisinden istisnadır.
Söz konusu düzenleme GYF katılma belgelerinin satışını kapsamadığı için GYF katılma belgelerinin elden çıkartılması suretiyle elde edilen kazancın tamamı kurumlar vergisine tabi olacaktır.
KDV 17/4-g maddesinde; hisse senedi, tahvil, kira sertifikaları, Türkiye’de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarının teslimi KDV’den istisna tutulmuştur.
GYF katılma belgeleri sermaye piyasası aracı olmakla birlikte, Borsa İstanbul’da işlem görmediği için KDV 17/4-g istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Diğer taraftan; gayrimenkul yatırım fonlarının esas iştigal konusu menkul kıymet ya da sermaye piyasası araçlarının alım/satımı olmadığından, dolayısıyla bu fonların faaliyetleri 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 28. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bulunmadığından, anılan şirket tarafından yapılan faaliyetler BSMV’nin konusuna girmemektedir.
BSMV mükellefi olmayan yatırım fonu katılma belgesi sahibi kurumlar vergisi mükelleflerinin katılma belgesi satışı BSMV’ye tabi değildir. Dolayısıyla gayrimenkul yatırım fonu katılma belgelerinin BSMV mükellefi olmayan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından tesliminde KDV 17/4-e maddesinde yer alan KDV istisnasından yararlanılması mümkün değildir.
Diğer taraftan katılma belgeleri bir ödeme aracı niteliğinde olmadığı, KDV kanununda herhangi bir istisna hükmüne de yer verilmediği, bu nedenle yatırım fonu katılma belgesi teslimlerinde, fatura düzenlenmesi ve KDV hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak; uygulamada yatırım fonu katılma belgelerinin tesliminde ve fona iadesinde herhangi bir fatura düzenlenmediği gibi, KDV hesaplanmadığı görülmektedir.
Gerçek Kişi GYF Kar Dağıtımı, Katılma Belgesi İtfası ve Katılma Belgesi Satışı Kazançlarının Vergilendirilmesi:
Gerçek kişiler GYF katılma belgeleri dolayısıyla kar dağıtımı, katılma belgesi itfası ve katılma belgesi satışlarından elde ettiği kazançlar üzerinden GVK geçici 67. maddesine göre ya %0 ya da %10 (23.12.2020 ile 31.10.2023 tarihleri arası iktisap edilenlerde %7,5) vergi kesintisi yapılmaktadır.
GVK’nun geçici 67/7. maddesine göre; (1), (2), (3) ve (4) numaralı fıkra hükümleri uyarınca tevkifata tâbi tutulan kazançlar için gerçek kişilerce yıllık veya münferit beyanname verilmez. Diğer gelirler dolayısıyla verilecek yıllık beyannameye bu gelirler dâhil edilmez.
Buna göre; gerçek kişilerce elde tutulan GYF katılma belgeleri dolayısıyla 67. madde kapsamında tevkifata tabi tutulduğu (%0 – %7,5 – %10) yapıldığı için gelir vergisi beyannamesine dâhil edilmez ve vergilendirilmez.
Diğer taraftan ticarî faaliyet kapsamında elde edilen gelirler ticarî kazanç hükümleri çerçevesinde kazancın tespitinde dikkate alınır ve tevkif suretiyle ödenmiş olan vergiler, 94. madde kapsamında tevkif edilen vergilerin tâbi olduğu hükümler çerçevesinde tevkifata tâbi kazançların beyan edildiği beyannamelerde hesaplanan vergiden mahsup edilir. Şu kadar ki, (2) ve (3) numaralı fıkralar kapsamında tevkif suretiyle ödenen verginin, işlemden doğan kazancın tâbi olduğu tevkifat oranı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı aşan kısmı yıllık beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilmez.
Buna göre; GVK geçici 67. madde kapsamında %0’dan daha yüksek vergi kesintisi yapılması durumunda söz konusu vergi kesintisinin kar payı sahibi tarafından GVK 94. madde kapsamındaki ödeyeceği vergiden mahsubu mümkündür.
Sürekli olarak portföyünün en az % 51’i Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinin elden çıkarılmasında GVK geçici 67/1 kapsamında tevkifat yapılmamaktadır. Bu kapsamdaki katılma payı teslimlerine özel bir istisna bulunmadığı için gelir vergisi beyannamesine konu edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Dar Mükellef Gerçek Kişi ve Dar Mükellef Kurumların GYF Kar Dağıtımı, Katılma Belgesi İtfası ve Katılma Belgesi Satışı Kazançlarının Vergilendirilmesi:
Dar mükellefler gerçek kişi ve dar mükellef kurumlar tarafından GYF katılma belgeleri dolayısıyla kar dağıtımı, katılma belgesi itfası ve katılma belgesi satışlarından elde ettiği kazançlar üzerinden GVK geçici 67. maddesine göre ya %0 ya da %10 (23.12.2020 ile 31.10.2023 tarihleri arası iktisap edilenlerde %7,5) vergi kesintisi yapılmaktadır.
GVK’nun geçici 67/7. maddesine göre; (1), (2), (3) ve (4) numaralı fıkra hükümleri uyarınca tevkifata tabi tutulsun tutulmasın dar mükellef gerçek kişi veya kurumlarca hazine, 4749 sayılı Kanuna göre kurulan varlık kiralama şirketleri ve tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan kazanç ve iratlar için münferit veya özel beyanname verilmez.
Buna göre dar mükellef kurumlarca GYF katılma belgelerinin satışından elde edilen kazanç için dar mükellef kurumlar tarafından beyanname verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Ancak Türkiye’deki şubesi aracılığıyla faaliyet gösteren dar mükellef kurumlar söz konusu şubenin elde ettiği GYF katılma belgelerinin satış kazancı tam mükellef kurumlardaki gibi vergilendirilir.
Dar mükellef gerçek kişiler tarafından Türkiye’deki ticarî faaliyetleri kapsamında elde edilen GYF katılma belgesi satış gelirleri ticarî kazanç hükümleri çerçevesinde kazancın tespitinde dikkate alınır ve tevkif suretiyle ödenmiş olan vergiler, GVK 94. madde kapsamında tevkif edilen vergilerin tâbi olduğu hükümler çerçevesinde tevkifata tâbi kazançların beyan edildiği beyannamelerde hesaplanan vergiden mahsup edilir. Şu kadar ki, (2) ve (3) numaralı fıkralar kapsamında tevkif suretiyle ödenen verginin, işlemden doğan kazancın tâbi olduğu tevkifat oranı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı aşan kısmı yıllık beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilmez.
Pörtföy yönetim şirketleri aracı kurum kabul edildiği için bütün satış işlemleri GVK geçici 67 kapsamındadır.
Damga Vergisi:
Damga Vergisi Kanunu’na ekli 2 sayılı tablonun IV-21 maddesine göre; gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ve gayrimenkul yatırım fonlarının münhasıran gayrimenkul portföylerine ilişkin alım satım sözleşmeleri ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri damga vergisinden istisnadır.
Harçlar Kanunu:
492 Sayılı Harçlar Kanununun 123. maddesinin üçüncü fıkrasında; Anonim, eshamlı komandit, limited şirket ve kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev’i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler harçtan müstesnadır.
GYF’ler; anonim, eshamlı komandit, limited şirket ya da kooperatif niteliğinde olmadığı için, GYF’lerin kuruluş aşamasında ayni sermaye koyulmak suretiyle yapılacak taşınmaz devirlerinde söz konusu harç istisnasının uygulanma imkânı bulunmamaktadır.