300.02. Banka Kredileri ve Faizlerinin Muhasebeleştirilmesi
Kasım 21, 2024300.04. Türk Lirası Kredi Kullanım Sınırlaması İle İlgili BDDK Düzenlemesi
Kasım 21, 2024KDV Açısından:
KDV Kanunu’nun 17/4-e maddesine göre; Banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler KDV’den istisnadır.
KDV Genel Uygulama Tebliğinde yer alan düzenlemeye göre; Türkiye’de banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutulmamış olan yurt dışı kredi işlemlerinin mahiyet itibarıyla banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olan yurt içi bankacılık hizmetlerinden farksız olduğu açıktır. Dolayısıyla, yurt dışı kredi işlemlerinde de Kanunun (17/4-e) maddesi hükmü uyarınca KDV hesaplanmaz.
Bu kapsamda; Yurt dışındaki bankalardan kullanılan krediler KDV’den istisna olup, 2 no’lu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla KDV beyanına gerek bulunmamaktadır.
Kurumlar Vergisi Stopajı Açısından:
Yurt dışında mukim kişi veya kurumlardan (bankalar dâhil) alınan finansman hizmeti karşılığında ödenen faiz giderleri, alacak faizi olarak değerlendirilip üzerinden KVK’nın 30/1-ç bendi kapsamında stopaj yapılmalıdır. Bu doğrultuda, yurt dışındaki yabancı mukim firmanın tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi veren bir kurum olması ve ilgili ülke mevzuatı gereğince kredi vermeye yetkili kuruluş olduğunun tevsiki şartıyla ödenen faizler üzerinden 5520 sayılı Kanun’un 30/1-ç maddesi uyarınca % 0 oranında vergi kesintisi uygulanması gerekmekte olup, bu kapsamda yurt dışı kredi kuruluşlarından temin edilen krediler dolayısıyla herhangi bir stopaj yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
KKDF Açısından:
Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları döviz ve altın kredilerinde, ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda % 3, ortalama vadesi 1 yıl (1 yıl dâhil) ile 2 yıl arasında olanlarda % 1, ortalama vadesi 2 yıl (2 yıl dâhil) ile 3 yıl arasında olanlarda % 0,5, ortalama vadesi 3 yıl (3 yıl dâhil) ve üzerinde olanlarda % 0 KKDF uygulanmaktadır. KKDF kesintilerinin, Türk Lirası kredilerde tahakkuk ettirilen faiz tutarı üzerinden; döviz kredilerinde ise kredinin kullanıldığı tarihte kredinin anapara tutarı üzerinden hesaplanması gerekmektedir.