BDDK Kararına göre; Yabancı Para Nakdi Varlıkları TL karşılığı; aktif toplam veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının %5’ini aşan ya da 10 Milyon TL üzerinde olanlara Türk Lirası cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmaz…
Söz konusu kararın usul ve esasları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Söz konusu BDDK Kararında TL kredi kullanım şartlarını sağlayan şirketler bu durum ile ilgili bankaya verecekleri taahhüde ve raporlamaya (belgelendirme) ilişkin usul ve esasları şu şekilde özetleyebiliriz.
Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Tarafından Taahhüt Verilmesi (Ek-1)
01.11.2022 tarihinden itibaren;
- YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL’yi aşmayacağı,
- YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL’yi aşsa bile aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5’ini geçmeyeceği ya da
- Bu sınırlamalara takılsa bile yalnızca YP kredi kullanmasının mümkün olmaması nedeniyle ve yalnızca kredi başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki YP net pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere yeni kredi kullanımında bulunacağı
beyan ve taahhüt edilir.
Bankaya Sunulacak Taahhüdün YMM veya Bağımsız Denetim Kuruluşuna Belgelendirilmesi
Belgelendirme Zamanı: Her 3 aylık dönemi izleyen ayın son iş günü akşamına kadar belgelendirilir.
Belgelendirme Kurumu: Bağımsız denetim kuruluşlarınca ya da YMM’lerce yapılır. Konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan Şirketler için bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılır.
Belgelendirmenin Kapsamı:
- YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL’yi aşmadığı
- YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL’yi aşsa bile; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5’ini geçmediği
- Bu sınırlamalara aştığı tarihler itibarıyla kredi kullandırılmış ise;
- Bu şekilde kullandırılan TL cinsinden tüm ticari nakdi kredilerin toplamının ilgili kredilerin kullandırma tarihlerini izleyen 3 aylık dönemdeki yabancı para net pozisyon açığını aşmadığının ve
- Bu şekilde kredi kullanmış olan şirketin söz konusu dönemde yabancı para kredi kullanmasının mümkün olmadığı
Hususlarını kapsamaktadır.
Belgelendirmede Dikkate Alınacak Finansal Tablolar: VUK ve ilgili düzenlemeleri uyarınca düzenlenerek vergi dairesine sunulmuş olan (geçici vergi dönemleri dâhil) en güncel finansal tablolar dikkate alınmaktadır. Ya da konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için şirketin yurt dışı bağlı ortaklık ve iştirakleri dahil edilmeden bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmiş en güncel konsolide finansal tablolar dikkate alınır.
Bağımsız Denetime Tabi Olmayan Şirketlerce Taahhüt Verilmesi (Ek-2):
Bağımsız denetime tabi olmayan şirketlerin söz konusu karar kapsamında TL kredi kısıtlaması uygulamasına tabi değildir.
Kredi başvurusunda bulunan şirket bağımsız denetime tabi olmadığını, 10256 Sayılı bu BDDK Kararı kapsamından muaf olduğunu Ek-2 ile beyan ederler.
İlgili banka nezdinde kredi başvurusunda bulunan şirketin bağımsız denetime tabi olup olmadığı konusunda tereddüt oluşması halinde, kredi kullandırım tarihinden itibaren bankalarca ilgili şirkete bağımsız denetime tabi olmadığını SMMM, YMM ya da bağımsız denetim kuruluşlarınca onaylı olmak üzere belgelendirmeleri için 1 ay süre tanınır. Ancak başvuruda bulunan şirketin beyanı esas alınmak belgelendirme beklenmeden kredi kullandırılabilmesi mümkündür.