309.01. Kira Sertifikası (Sukuk) Vergilendirme ve Muhasebeleştirmesi
Kasım 21, 2024331.01. Yurt Dışından Temin Edilen Borçlar
Kasım 21, 2024Türk Ticaret Kanunu’nun 21/2. maddesine göre; bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır. Söz konusu 8 günlük süre; faturanın karşı tarafa teslim edildiği günden itibaren işlemeye başlayacaktır.
İtiraz müessesesi; faturayı alan kişi için getirilmiş bir düzenlemedir. Bu doğrultuda fatura düzenleyen kişinin TTK 21/2. kapsamında itirazı mümkün değildir. Diğer bir ifadeyle, düzenlenen faturaya alıcı tarafından süresi içerisinde itiraz edilmiş ise bu itiraza karşılık satıcı tarafından tekrar itiraz edilmesine gerek bulunmamaktadır. İtiraz durumunda yaşanan ihtilafın satıcı tarafından davaya taşınması mümkündür.
İtiraz Şekilleri:
Faturaya itirazın nasıl yapılacağı konusunda yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak faturaya itiraz edildiğinin ve itirazın da süresinde yapıldığının tevsik edilebilmesi açısından itirazın yazılı olarak yapılması ve itiraz edilen hususlara yazıda yer verilmesi faydalı olacaktır. Uygulamada itiraz yazısı,
– KEP (kayıtlı elektronik posta),
– Noter,
– İade taahhütlü
Olarak satıcıya gönderilmektedir.
Faturaya İtirazın Sonuçları:
Faturaya süresi içerisinde itiraz edilmemiş olması söz konusu faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılmasını engellemeyecektir. İtiraz edilmemiş bir faturadan doğan borç, yapılan işlemin gerçek mahiyeti; sözleşme, mal veya hizmet sunumuna ilişkin belgeler, tahsilat, ödeme, belgeleri, defter kayıtları ile diğer bilgi ve belgelere istinaden tevsik edilmek suretiyle alıcı tarafından dava konusu yapılabilir.
Aynı şekilde faturaya süresi içerisinde itiraz edilmiş olması satıcı tarafından ihtilafın dava konusu yapılmasına engel teşkil etmeyecektir. İtiraz edilmiş bir faturadan doğan alacak, yapılan işlemin gerçek mahiyeti; sözleşme, mal veya hizmet sunumuna ilişkin belgeler, tahsilat, ödeme, belgeleri, defter kayıtları ile diğer bilgi ve belgelere istinaden tevsik edilmek suretiyle satıcı tarafından dava konusu yapılabilir.
İtirazın Muhasebeleştirmeye Etkisi:
Alıcı tarafından faturaya itiraz edilmiş olması, alıcının faturanın içeriğini (Borcu) kabul etmediğini göstermektedir. İtiraz edilen faturanın geçersiz olduğu anlamına gelmediği gibi faturayı düzenleyenin bu itiraza göre işlem tesis edeceği anlamına da gelmemektedir. Dolayısıyla satıcı itiraza istinaden kayıtlarında herhangi bir değişiklik ya da düzeltme yapmayabilir. Satıcı itirazı dikkate almadan muhasebe kayıtlarında söz konusu faturayı ve faturadan oluşan alacak tutarını takip edebilir. Ancak alıcı bu borcu kabul etmediğini itiraz yoluyla bildirdiği için; satıcı alacağını tahsil edebilmek amacıyla dava ve takip yoluna başvurması gerekecektir. Satıcı ya da alıcı ihtilafın devam etmesi durumunda kayıtlarını tevsik edici vesika olarak kullanabilir.