331.02. Örtülü Sermaye
Kasım 21, 2024335.02. Ücret Kesintileri ve Muhasebeleştirilmesi
Kasım 21, 2024Personele ödenen ve ücret sayılan ödemeler üzerinden (istisnadan faydalananlar hariç), 103. maddedeki oranlara göre stopaj yapılmalıdır.
İşe başlayan personelin yeni iş yerindeki ücret matrahının eski işyerindeki ücret matrahı ile ilişkilendirilmesine gerek bulunmamakta, yeni işyerinde matrahın sıfır olarak dikkate alınması gerekmektedir. Dolayısıyla kümülatif gelir vergisi matrahını gösteren bir yazının yeni iş yerine ibrazına gerek bulunmamaktadır. İş değişikliğinin grup şirketleri arasında yapılmış olması bu durumu etkilemeyecektir.
İş değişikliği ya da birden fazla işte çalışılması nedeniyle birden fazla ücret geliri elde eden çalışanlar, elde ettikleri ücret gelirinin beyanını aşağıdaki esaslara göre yerine getirmelidir. Buna göre;
- Tek işverenden alınmış, tevkif suretiyle vergilendirilmiş 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı gelirleri için 3.000.000,00 TL) aşmayan ücretler için beyanname verilmez.
- Yıl içinde iş değişikliği ya da iki işte birden çalışılması nedeniyle birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birden sonraki işverenlerden alınan ücretlerin toplamı, 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı gelirleri için 230.000,00 TL) aşmayan ve birinci işverenden alınan dâhil ücret gelirleri toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı gelirleri için 3.000.000,00 TL) aşmayan tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler için beyanname verilmez.
- Birden sonraki işverenlerden alınan ücretlerin toplamının, 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı ya da birinci işverenden alınan dâhil ücret gelirleri toplamı 103. maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşan tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler ile tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirinin tamamı için (Birinci işverenden alınan ücret dâhil) ücretli tarafından gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
- Birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenebileceği için en yüksek olan ücret gelirinin birinci işverenden elde edilen ücret geliri olarak kabul edilmesi ve düşük olan ücretlerin ikinci gelir dilimi ile kıyaslanması daha avantajlı olacaktır.
- Beyan sınırının aşılıp aşılmadığının tespitinde; gayrisafi ücret tutarından, Gelir Vergisi Kanunu’nun 63. maddesinde hüküm altına alınan indirimler yapıldıktan sonra bulunan gerçek safi tutardan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesinde yer alan engelli indiriminin de uygulanması sonucu bulunan tutar dikkate alınmalıdır.
- Verilen gelir vergisi beyannamesinde, eğitim ve sağlık harcamaları gibi diğer indirimlerin uygulanması mümkün olup bu sebeple iade durumu da ortaya çıkabilir.
- Beyanname üç şekilde verilebilir. (Mali Müşavir aracılığıyla, çalışan tarafından GİB internet sitesindeki “hazır beyan sistemi” uygulaması üzerinden, çalışan tarafından bizzat bağlı bulunulan vergi dairesine gidilerek)
- Beyannameye brüt ücret tutarları intikal ettirilecek olup, kesinti suretiyle ödenen vergiler hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilecektir.