335.13. Personele Yapılan Yardımlar
Kasım 21, 2024340.01. Alınan Avansların Kur Farkı Maliyet İlişkisi
Kasım 21, 2024Gelir Vergisi Kanunu’nun 61/3-2. Maddesinde “Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler” ücret kapsamında değerlendirilmiştir.
Diğer taraftan Gelir Vergisi Kanunu’nun 28/1 maddesinde yabancı memleketlerde tahsilde bulunan öğrencilere gider karşılığı olarak verilen paralar, 28/2 maddesinde ise Türkiye’de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe (yiyecek), ibate (barınma) ve tahsil gideri olarak ödenen paralar istisna kapsamına alınmıştır.
Yurt içinde bulunan öğrencilere ödenen bursların GVK’nın 40/1. maddesine göre “ücret gideri” olarak kurum kazancının tespitinde indirilebilmesi için;
- Bursun işle ilgili olması, (Burs verilen kişilerin, okulu bitirdikten sonra burs veren işletmede hizmet yükümlülükleri nedeniyle çalışacaklarını gösterir bir sözleşmenin düzenlenmesi)
- Burs verilecek öğrencilerin, Türkiye’nin her tarafından eğitim gören öğrencilerin katılabileceği bir yarışma sınavı sonunda kazanan kişilerden olması,
- Bursun süresinin ve karşılanacak eğitim giderleri miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması
gerekmektedir. Belirtilen şartların sağlanmaması halinde burs ödemesinin ücret olarak değerlendirilmesi ve gider olarak dikkate alınması mümkün değildir. Diğer bir ifade ile sadece yardım amacı ile burs verilmesi durumu söz konusu ise, yapılacak bu mahiyetteki burs ödemelerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
Ankara VDB tarafından verilen özelgeye göre; GVK’nın 28/2 maddesindeki istisnadan yararlanılabilmesi için;
- Öğrencilerin Türkiye’de tahsilde bulunması,
- Yapılan ödemenin yeme ve yatma giderleri ile tahsil giderlerinin karşılanması amacına yönelik bulunması,
- Ödemenin münhasıran öğrenciye yapılması,
- Ödeme yapan kurum ile öğrenciler arasında işçi-işveren (hizmet) ilişkisinin bulunmaması
gerekmektedir.
Bu doğrultuda; şirkette fiilen çalışanlar ile şirket arasında işçi-işveren ilişkisi bulunduğu için bunlara verilen burslar GVK’nın 28/2. maddesindeki istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir. Ücret olarak değerlendirilip stopaja tabi tutulmalıdır.
Diğer taraftan yurt içindeki eğitim dolayısıyla yapılan burs ödemeleri ise GVK’nın 28/2. maddesi kapsamında istisnadır.
Burs ödemeleri maliye tarafından gelir vergisi kapsamına girdiği kabul gördüğü için Veraset ve İntikal vergisinin konusuna girmediği şeklinde değerlendirilmektedir.