Dava açma sürecini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
- Resen tarhiyatlarda ihbarname tebliğ edilir.
- Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde veya tarhiyat sonrası uzlaşma talep edildiği durumlarda uzlaşmanın vaki olmadığına dair tutanağın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde dava yoluna başvurulur.
- Dava başvurusu, kağıt ortamında hazırlanmış dava dilekçesi ile yapılabileceği gibi, vekalet verilen avukatın UYAP üzerinden elektronik ortamda dilekçeyi yüklemesi suretiyle de yapılabilir.
- Dava dilekçesinde, duruşma ve bilirkişi incelemesi talep edilebilir.
- Dava neticesinde vergi tahakkuk ve tahsili duracağı için bu aşamada yürütmeyi durdurma talebi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Yürütmeyi durdurma talep edilmesi halinde red kararı çıkacaktır.
- Mahkeme dava dilekçesini davalı idareye göndererek savunmasını talep eder.
- İdare 30 gün içerisinde savunmasını yapar.
- Savunma davacıya tebliğ edilir.
- Davacı 30 gün içerisinde savunmaya cevap verir.
- Duruşma talepli davalarda duruşma yapılır.
- İlk derece Mahkemesi tarafından karar verilir.
- İlk derce Mahkeme kararı olumsuz ise 30 gün içerisinde istinaf talebi ile Bölge İdare Mahemesine dilekçe ile itiraz edilebilir.
- ilk derece mahkeme kararına göre tarh edilen vergi, tahakkuk etmiş ve tahsil edilebilir aşamaya gelmiş olacağı için Bölge İdare Mahkemesi istinaf talebinde yürütmeyi durdurma talebi yapılabilir.
- Bölge idare mahkemesi tarafların savunma ve cevabını aldıktan sonra kararını verir.
- Bölge İdare Mahkemesi Kararının olumsuz olması halinde yine 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yoluyla başvurulabilir.
- Danıştay kararı kesin olup uygulanması gerekmektedir.