335.09. Seyahat Esnasındaki Ulaşım, Konaklama ve Yemek Harcamaları
Kasım 21, 2024335.11. Banka Promosyonları
Kasım 21, 2024Personel için ödenen şahıs sigorta primleri, GVK’nın 61. maddesi kapsamında ücret olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle çalışanın bordrosuna dâhil edilmelidir.
Diğer taraftan GVK’nın 63/3. maddesine istinaden bordrodaki brüt ücret tutarından, söz konusu şahıs sigortası primi ödemeleri indirilecektir. (Hayat sigortası primlerinin ancak % 50’si indirilebilir.) İndirim tutarı brüt ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını geçemeyecektir. Hayat sigortası priminin kalan % 50’si ile sınırı aşan şahıs sigorta primleri ise gelir vergisine (stopaj) tabi olacaktır.
Şahıs sigorta primlerinin işveren ya da işçi tarafından ödenmiş olmasının bu uygulamayı etkilemeyeceği, işveren tarafından ödenen primler işçinin bordrosuna ücret olarak yansıtıldığı için; GVK’nın 63/3 uygulaması açısından “hizmet erbabı tarafından ödenen” prim olarak kabul edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Ödenen şahıs sigorta primlerinin tamamı bordroya dâhil edildiği için GVK’nın 40/1. maddesine istinaden gider olarak dikkate alınabilecektir.
Yukarıda belirtilen uygulama bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları için geçerli değildir. Ancak GVK’nın 40/1-9. maddesine göre işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, ücretle ilişkilendirilmeksizin, bordroya yansıtılmaksızın, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebilecektir. Bu durum ise şahıs sigorta primleri için geçerli değildir.
“Brüt ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarı” ile ilgili sınır hem bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, hem de şahıs sigorta primleri için topluca dikkate alınmalıdır. Öncelik serbestçe belirlenebilir.
Özel sağlık sigortası ödemelerinin muhasebeleştirilmesine önceki bölümlerde yer verilmiştir.