KDV İadesi
KDV Mükellefleri yaptıkları bazı işlemler dolayısıyla KDV iadesine hak kazanabilmektedirler. Bu iadeye tabi işlemleri ve yasal dayanaklarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre vergiden istisna edilmiş bulunan;
- 11. maddede düzenlenen; mal ve hizmet ihracatı, ihraç kayıtlı teslim,
- 13. maddede düzenlenen; araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlar,
- 14. maddede düzenlenen; transit taşımacılık
- 15. maddede düzenlenen diblomat ve uluslararası kurum teslimleri
- 17/4-s. maddede düzenlenen engelli araç gereç ve program teslimleri,
ile ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisi, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak Katma Değer Vergisinden indirilir. Vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen Katma Değer Vergisi, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunur.
KDV Kanunu'nun 29. maddesine göre; indirimli oran teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir. Ancak mahsuben iade edilmeyen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemler itibarıyla yılı içinde nakden iade edilebilir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.
KDV Genel Uygulama Tebliği'nin I/C-1.1.2. bölümünde yer alan düzenleme kapsamında fazla ve yersiz ödenen vergiler Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslarda mükelleflere iade edilir.
KDV Kanunu'nun 9. maddesine dayanılarak ve KDV Genel Uygulama Tebliği'nin I/C-2. bölümünde ybelirtilen mal ve hizmet teslimleri üzerinden hesaplanan KDV'den tevkif suretiyle ödenen kısmı, belli şartlar altında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslara göre mükelleflere iade edilir.
Katma değer vergisi iadesi nakden alınabileceği gibi vergi, SGK prim borçları, genel ve katma bütçeli dairelere, belediyelere, döner sermayeli kuruluşları, sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelere olan borçlarına mahsup edilme suretiyel iade olunabilmektedir.
Söz konusu düzenlemeler çerçevesinde kurumumuz tarafından yürütülecek KDV iadesi kapsamında:
- İadeye konu işlemlerin KDV mevzuatı kapsamında değerlendirilmesi,
- Yasal defter kayıtlarına göre KDV iade tutarlarının doğruluğunun incelenmesi,
- Gereken durumlarda düzeltme beyannamelerinin verilmesi ile ilgili görüş sunulması,
- KDV indirim ve iade listeleri ile hesaplama tablolarının oluşturulması ve sisteme yüklenmesi (Özel talep durumlarında)
- Tedarikçiler nezdinde gerekli karşıt incelemelerin yapılması,
- KDV iadesi tasdik raporunun hazırlanması,
- Vergi dairesinin KDV iade tasdik raporuyla ilgili talep edeceği bilgi ve belgelerin sunulması,
- KDV iadesi ve teminat mektubu iadesi süreçlerinin vergi dairesi nezdinde takibi,
hizmetleri sunulmaktadır.