Ticari Sermaye;
Şirketler
Bilanço esasına göre defter tutanlarda ölüm tarihine takaddüm eden takvim yılı bilançosuna göre bulunacak öz sermaye, ticari sermayedir. Mükellefler isterlerse ölüm günü itibariyle çıkaracakları bilançoyu esas alarak öz sermayelerini tespit edebilirler.
İşletme esasına göre defter tutanlarla götürü mükellefiyete tabi olanlarda ticari sermaye olarak murisin ölüm tarihindeki ticari varlığı beyan edilir.
Öz sermaye veya ticari varlık, bu maddedeki esaslara göre bu maddede hüküm olmayan hallerde Vergi Usul Kanununun iktisadi işletmelere dahil kıymetleri değerleme ile ilgili 2'inci bölümündeki esaslara göre tespit olunur.
Gayrimenkuller
Binalar
Ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın Emlak Vergisine esas olan değerle değerlenir. (2019 Vergi Değeri)
Arsalar
Ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın Emlak Vergisine esas olan değerle değerlenir. (2019 Vergi Değeri)
Menkul Mallar ve Gemiler
253 Tesis Makine ve Cihazlar
Rayiç bedelle değerlenir.
254 Taşıtlar
Rayiç bedelle değerlenir. (Kasgo Değeri)
255 Demirbaşlar
Rayiç bedelle değerlenir.
Esham
Borsada kayıtlı ise ölüm tarihine takaddüm eden üç yıl içindeki en son muamele değeri ile değerlenir. Borsada kayıtlı değil ise veya kayıtlı olup da üç yıl içinde muamele görmemiş ise itibari değerle değerlenir.
Tahvilat
Vergi Usul Kanununun 266'ncı maddesindeki hükümlere göre değerlenir.
Yabancı Paralar
Borsa rayici ile; borsada rayici yoksa Maliye Bakanlığınca tesbit olunacak kura göre değerlenir.
Haklar
Tescile tabi bilumum hakların değeri tesisleri sırasında tapu siciline kaydedilen değerdir.
Tapu sicilinde bedeli gösterilmeyen haklarla, bunlar dışındaki bilumum haklar (Sınai ve edebi mülkiyet haklarıyle imtiyazlar dahil) mükellef tarafından değerlendirilmez ve ilk tarhiyatta nazara alınmaz.
Kooperatif Hissesi
VİV 1997/1 Sayılı İç Genelgesine göre; Danıştay kararları devamlılık arz ettiğinden, uygulamada birliğin sağlanması ve takdir komisyonlarındaki iş yükünün azaltılması bakımından, veraset ve intikal vergisi matrahına kooperatif hissesinin dahil olması halinde bu hissenin alacak olarak kabul edilerek 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 281 inci maddesine göre mukayyet değeri (ölüm tarihine kadar ödenen aidatlar toplamı) ile değerlendirilmesi uygun görülmüştür.
Diğer taraftan, mükelleflerce intikal tarihinden sonra kooperatif başkanlığından alınan ve intikale konu hisseye isabet eden tutarı gösteren yazının beyannameye eklenmesi halinde bu tutar veraset ve intikal vergisi matrahının hesabında dikkate alınacaktır
* Menkul mallar ile gemilere ilişkin değerlemelerde % 50'ye kadar bulunacak fark için ceza uygulanmaz.
* Banka kasası değeri Veraset ve intikal vergisi beyannamesinde sıfır olarak beyan edilir. Beyanname verildikten sonra memur eşliğinde kasa açılır ve mevcut tutanak altına alınır. kasa varlığı için far veraset ve intikal vergisi ikmal edilir.