Vergi Denetim Kurulu ya da Vergi Dairesi Müdürlükleri tarafından resen ya da idarece yapılan vergi tarhiyatlarına karşı 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7. maddesine göre; 30 gün içerisinde dava açılabilmektedir.
Diğer taraftan 213 Sayılı VUK'nun Ek-7. maddesine göre;ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde uzlaşma talebinde bulunan mükellef uzlaşma talep ettiği ceza için, ancak uzlaşma vaki olmadığı takdirde dava açma yoluna gidebilir. Uzlaşmanın vaki olmaması halinde mükellef kesilen cezaya, uzlaşmanın vaki olmadığına dair tutanağın kendisine tebliğinden itibaren genel hükümler dairesinde ve yetkili vergi mahkemesi nezdinde dava açabilir. Bu takdirde, dava açma müddeti bitmiş veya 15 günden az kalmış ise bu müddet tutanağın tebliği tarihinden itibaren 15 gün olarak uzar.
Dava açma süresi, tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde tahsilatın; tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğin; tevkif yoluyla alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin; tescile bağlı vergilerde tescilin yapıldığı ve idarenin dava açması gereken konularda ise ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği tarihi izleyen günden başlar.
Dava açılmadığı takdirde tarhiyat tahakkuk etmekte olup, daire tarafından takip ve tahsil edilebilmektedir.